Mujezinović: Cilj nam je plasman u Premijer ligu

Objavljeno: 15:22, 10 Maj 2022
article image

Armin Mujezinović trener je ženske selekcije Fudbalskog kluba "Sloboda" od njenog osnivanja.

Iako postoje tek dvije godine, od trenutka formiranja ženske selekcije, napredak i rezultati nisu prošli neopaženo. Imali smo priliku razgovarati sa Mujezinovićem o ciljevima za ovu sezonu, napretku ekipe kao i planovima za budućnost. 

1. Za početak, možete li nam ukratko ispričati kako je došlo do toga da budete trener ženske selekcije?

Osnovni povod je kćerka koja se bavi fudbalom i koja je danas član naše ekipe. Formiranjem ženske selekcije FK "Sloboda", pored ljubavi koju gajim prema klubu još iz dječačkih dana kada sam se takmičio, sve zajedno je presudilo da postanem trener. 

2.  Recite nam koliko ste zadovoljni onime što ste do sada napravili u ulozi trenera? 

Uvijek sam težio da oko sebe imam tim kvalitetnih ljudi, kako privatno, tako i u trenerskom poslu. Smatram da rezultati govore najbolje o našem radu. Obzirom da sam radio sa dječacima, kadetima, a i muškim seniorima nekoliko godina,  najljepše se osjećam i mislim da najbolje rezultate mogu ostvariti u radu sa ženskom selekcijom. Okružen sam osobama koje vjeruju i žive ovo kao i ja. Zajedno dajemo ono što treba djevojkama, a to je vrijeme pažnja, razumijevanje i znanje. 

3. Imate li uzora u trerenskom poslu ? 

To su osobe koje su i doprinijele tome da  postanem trener. Prva je Almir Hukić, mladi trener i moj prijatelj, koji je bio moj mentor na sticanju trenerske licence. Iako je mlađi kolega od njega sam naučio šta je predanost i ono šta je bitno za uspjeh. A drugi uzor je Alen Kapidžić, osoba sa kojom sam počeo raditi. Počeli smo kao treneri mlađih selekcija u "Proleter" Slavinovići. Volim reći kako je on stručnjak od kojeg ja učim, osoba koju slušam i mislim da zajedno možemo dati puno jer razmišljamo slično i imamo iste ciljeve. 

4. Koje su neke od lekcija koje ste naučili kao trener? 

Da je za uspjeh istinski potreban sistem koji se mora poštovati. Trening svako može provesti na svoj način, uslove imamo ali treba slijedit i pravila koja je već neko napisao, poboljšati sve novim idejama, a onda imati tim koji ne odustaje. 

5. Ženska selekcija Slobode ostvarila je poprilično dobre rezultate. Kakvi su planovi za budućnost? 

Ostvarili smo planirano do sada. Kao trener, motivišem tim da uvijek imamo prostora za napredak. Uspjeh naše ekipe je ogroman jer su djevojke pokazale da se sa njima može izgraditi lijepa budućnost za FK "Sloboda". Plan je i razvoj fudbalerki, njihovog osjećaja pripadnosti klubu i da su svjesne koju odgovornost to nosi. Kao trener smatram da posjedujemo ogroman potencijal sa našim sjajnim djevojkama. 

6. S obzirom da u Vašem timu ima djevojaka različitih uzrasta, da li će doći do formiranja omladinskih selekcija? 

Jedan od glavnih ciljeva je da formiramo mlađu selekciju tj. mlađi pioniri, koji u ženskom fudbalu ne postoje. U tom pravcu su napravljeni pomaci. Mi imamo selekciju koja je učestvovala na dva turnira u organizaciji NSBIH i krajem mjeseca idemo na još jedan turnir. Plan je napravljen, neki uslovi su se stekli i sa tim aktivno nastavljamo sada još ozbiljnije. Mi imamo mnogo djevojčica uzrasta od 15 godina i mlađe, a cilj je da ih bude dosta više i da dignemo nivo pristupa ženskom fudbalu na još veći nivo. 

7. Na trenerskoj poziciji ste od osnivanja ženske selekcije, koje promjene vidite u timu?

 Postajemo iz polusezone u polusezonu sve ozbiljniji, kako podrškom kluba koja nikada nije izostala, tako i planiranjem uslova kojima se možemo pohvaliti da su na zavidnom nivou. Ako pričamo o ženskim klubovima, ekipa jako brzo i vrtoglavo raste. Fudbalski jako dobro napreduje što je rezultat isključivo predanosti, te kvalitetnog i stručnog rada. 

8. Koji trenutak ćete uvijek pamtiti? 

Prvi je kada smo dobili obavijest da je ženski klub registrovan u takmičenje pod okriljem saveza. To je vjerovatno jedan od najvećih uspjeha. A drugi je pobjeda protiv ekipe Sane u našoj debitantskoj sezoni kada smo izborili prvo mjesto. Posebno zbog priprema te utakmice, nastupa i pristupa fudbalerki tome, a zatim slavlja.

 9. Koji su ciljevi za ovu sezonu?

 Ciljevi su pobjediti sve utakmice do kraja i priprema ekipe za sljedeću sezonu u kojoj će biti strateški cilj plasman u Premijer ligu. Naravno, pred svega ovoga cilj je i razvoj mladih fudbalerki u ekipi i školi fudbala koja se već formirala. 

10. Kako se mogu djevojke priključiti Vašoj ekipi?

 Direktnim kontaktom u prostorije kluba na stadionu Tušanj, zatim putem maila ili na kontakt telefon sa osobama u klubu koje su zadužene za to. One će ih usmjeriti na nas dalje. 

11. I za kraj, koje ciljeve ste sebi postavili za budućnost?

 Poštovanje, iskrenost, kvalitetan rad, edukacija do onog nivoa koji će trebati za potrebe selekcije. A za kraj da što duže budem u svom klubu i uz djevojke koje ovo kao ja zaista vole i podržavaju.

MI SMO FK SLOBODA
 • Sponsor Image

 • Sponsor Image
 • Legea

 • a2b
 • Fitogether
 • Solana
 • Leda
 • Bingo
 • Dita
 • NLB Banka
 • Admiral
 • Limpio
 • HH Inc
 • Medz
 • Komunalac
 • Ingram
 • Una Storia
 • GPP